понедељак, 25. август 2014.

Стево Срзентић - Прослава Краљева рођен-дана


Стево Срзентић
(1865 - 1941)Прослава Краљева рођен-дана у Будви
Будва, 25. септембра

24. т. м. могло се видјети на разним мјестима по варо
ши Будви гдје се поједини и групе задржавају читајући родољубиви проглас на грађанство издан од стране предсједника овдашње општине г. Стева Срзентића приликом наступајућег рођен-дана Његовог Величанства Краља и Господара.
Тај проглас пун родољубља и одушевљења заслужује да остане запажен и да се с њим упознаду наши читаоци, те га ево у цјелости доносимо:

„Суграђани!

Сутра освиће радосни дан нашем српском народу,  
сјутра сви држављани наше проширене Краљевине славе сретни седамдесет трећи рођендан Његовог Величанства Краља и Господара Николе I.
За нас приморце ово је први пут да можемо јавно и отворено прославити овај радосни дан, први пут да можемо слободно на овој српској свечаности дати одушка нашим племенитим осјећајима пуне љубави и оданости према Витешком Краљу и Господару поносите Црне Горе и према сјајном сретновладајућем Петровића Дому.
Ови прирођени осјећаји, који су нама наши мили претци на срце ставили, ми смо их увијек са насладом гајили и нашу дјецу у том духу његовали, поред свега тога што су нас државни пребоји дијелили, а полицијске мјере пријечиле.

Суграђани!

И ако ратно стање, у којем се налазимо, не допушта нам да онако свечано, онако сјајно прославимо овај радосни дан, како то сви из свега срца желимо, ипак ми ћемо га одушевљено поздравити и весело поздравити као честити грађани и вјерни поданици.
У ту сврху окитимо наше куће заставама и саговима па похрлимо Божјем Храму да Свевишњему захвалимо за овај сретни дан и да му се из свега срца најтоплије помолимо за драгоцјењено здравље и дуг живот нашег љубљеног Владара, да дочека да се испуне Његове узвишене жеље, које је из младости Своје гајио за срећу и напредак читавог српског народа.
Живио наш витешки Краљ и Господар Никола
I”.Глас Црногорца 03-X-1914

Нема коментара:

Постави коментар